Always free shipping within Europe!

Gör som Alvar Aalto och Arne Jacobsen - köp en marockansk matta!

Få vet att banbrytande designers som Alvar Aalto, Arne Jacobsen och Ray & Charles Eames kontinuerligt användmarockanska berbermattor i sina interiörerMattornas kombination av innovativa konstnärliga mönster, deras kvalité och handgjorda detaljer fungerar otroligt bra tillsammans med modernismens abstrakta geometri - samtidigt som mattorna mjukade upp det strama uttrycket 

Det är berberkvinnorna i Atlasbergen i Marocko som tillverkar dessa både praktiska och symbolspäckade mattor. Mönstren leker ofta med förhållandet mellan tydlig form och ingen form alls. Detta är något som även syns tydligt i berberkulturen där exempelvis namnet på en av stammarna betyder något så poetiskt som “människor från mellan någonstans och ingenstans. 

Dessa konsthantverk har även en religiös betydelse där symbolerna är designade för att bringa lycka, fertilitet och hålla onda andar bortaFrank Lloyd Wright, Le Corbusier och andra designers använde mattorna för deras abstrakta mönster, naturliga färgskiftningar och den tjocka ullen men för nomaderna som tillverkade mattorna handlade det om fysiskt skydd mot kyla och metafysiskt skydd mot onda krafter 

Denna inbyggda mystik kanske förklarar asymmetrin som är så typisk inom  berberdesign där linjerna många gånger själva är som nomader på vandring, öppna för spontanitet och avvikelser – som stigarna i Atlasbergens landskap. Friheten som dessa mönster visar - långt från de repetitiva mönster som är vanliga inom andra kulturer är också väldigt typisk för berberna där vissa stammar även pratar språket Tamazightsom direkt översatt betyder “de frias språk”. 

Om du är intresserad av att köpa en äkta marockansk matta från någon av berberstammarna - gå in på www.ecofromthepast.com. Här hittar du alltid en spännande kollektion av dessa fantastiska konsthantverk - där varje matta har en unik historia och ett eget uttryck som hjälper till att lyfta ditt hem till nya höjder. 

Leave a comment

Name .
.
Message .

Please note, comments must be approved before they are published